Pryltekniks diagnosverktyg och felkodsläsare ger dig möjligheten att ta mer kontroll över din bil och fördjupa dig i hur bilens system fungerar.
Oavsett om du är en proffesionell verkstad eller privatperson så behövs rätt verktyg för att hjälpa dig med felsökningen av moderna bilar.
Vi saluför allt från enkla handhållna diagnosverktyg till avancerade system som passar professionella bilverkstäder. Vi erbjuder även andra specialistverktyg inom bilverkstad såsom ultraljudstvättar, rökmaskiner och fordonsoscilloskop.

Prylteknik är auktoriserad återförsäljare för alla produkter vi säljer, er garanti att slippa tråkigheter.
Dessutom är vi mer generösa än de flesta då vi erbjuder telefonsupport, fri retur samt rådgivning.

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar ställas av våra kunder. Hittar du inte svaret på din fråga så tveka inte utan hör av dig till oss.


 • Är iCarsoft en bra felkodsläsare för privatpersoner?
  Man skulle kunna skriva mycket om detta, eftersom det finns alltid små skillnader mellan modeller som kan vara viktiga för vissa användare. Men om man skall ge ett generellt svar och baserat på feedbacken vi får så är iCarsoft CR PRO eller CR MAX de mest populära modellerna.
  Har du dock inget behov av så många bilmärken som erbjuds i dessa två så har även iCarsoft modeller som endast täcker enstaka bilmärken.
 • Är det samma funktioner i iCarsoft för enstaka bilmärken som i iCarsoft CR PRO?
  Ja, det är samma mjukvara och funktioner i CR Pro som i enstaka modeller som heter V2.0
  Det är även samma mjukvara och funktioner i CR MAX som i iCarsoft V3.0.
 • Finns felkodsläsare med svenskt språk?
  Ja, i dagsläget är det många modeller som erbjuder detta.

  Det finns i iCarsoft CR Pro, EU PRO, CR V2.0 1+4 och CR MAX mfl.

  Det finns även svenskt språk i Autel MX808, MD808 Pro, TS608 och Autel Maxisys mfl.

  OBS! Det är dock ingen som erbjuder 100% svenska utan det rör sig om en översättning som är ca 70%, en del text kommer fortfarande stå kvar på engelska. Översättningsarbetet sker löpande.
 • Autel, iCarsoft eller Foxwell vilken felkodsläsare är bäst?
  Alla dessa tre har sina platser i sortimentet eftersom de erbjuder olika lösningar för olika behov.

  Generellt så skulle vi beskriva iCarsoft CR Pro och CR MAX som det absolut mest prisvärda modellen just nu. Här får man mycket för pengarna, många funktioner, en väl fungerande mjukvara samt gratis uppdatering (gäller de flesta modeller). Men behöver du även ett diagnosverktyg som klarar nyare årsmodeller från ca 2018 så kan det bli problem eftersom dessa bilar är mer tekniskt krävande.

  Autel är mycket stora och en av de ledande aktörer på fordonsdiagnos i världen. Mot ett högre inköpspris och med en licens man betalar för får man tillgång till även de mer tekniskt krävande fordonen. Som exempelvis i deras Autel MX808 kan du även diagnostisera en Volvo eller VW årsmodell 2021 utan problem. Det går inte med exempelvis en iCarsoft CR Pro.

  Foxwell är ett mellanting, bättre täckning än iCarsoft men inte lika bra som Autel, dock till ett pris som är lägre.


  Fråga oss gärna mer vad vi tycker är det bästa valet för dig och ditt behov.
 • Kan jag ändra miltal och koda nyckar?
  Nja, det finns lite nyckelkodning i de mer avancerade Maxisys-serien men det gäller mest äldre årsmodeller och bilar med svagare stöldspärr.

  Om ni behöver ett verktyg för nyckelprogrammering och programmering av stöldspärr så rekommenderas Autel IM608. Det är ett mycket avancerat och bra verktyg för ändamålet.

  Justering av miltal kan gå att göra i vissa bilmodeller men det är ingen fullt utvecklad funktion och skall ses som bonus då det finns tillgängligt snarare än att man kan använda verktyget till det.

  Vi säljer ingen utrustning för justering av miltal.
 • Vilka felkodsläsare passar och fungerar till Volvo?
  Volvo finns med i alla multimärkes-verktygen som exempelvis iCarsoft CR Pro, CR MAX, Autel MX808 mfl.
  Du kan även välja felkosläsare för enskilda bilmärken , i Volvos fall så heter den iCarsoft VOL V1.0, VOL V2.0 eller VOL V3.0.
  Funktionsmässigt så är det ingen skillnad mellan VOL V2.0 och CR PRO/EU PRO/CR V2.0 (1+4) vad gäller Volvo.
  Detta gäller även VOL V3.0 som då har samma mjukvara som CR MAX.
 • Vilka bilar är utrustade med OBD2?
  OBD står för on board diagnostic och är en standard för anslutning till bilens diagnossystem. OBD2-standarden infördes på bensinbilar 1996 i USA och 2001 Europa (EOBD) Dieselmotorer hade dispens och standarden infördes omkring år 2003 i Europa.
 • Var sitter mitt OBD uttag och vart hittar jag det på min bil?
  Enligt OBD2-standarden som gäller från 1996 (USA) och 2001 (Europa) så skall anslutningen sitta max 3 fot, dvs 1m från rattens mittpunkt. Uttaget kan sitta dolt med täckt lucka framför men måste gå att komma åt utan verktyg. Vanligaste placeringen är upptill vid pedalområdet på vänster sida. Andra vanliga placeringar är i mittkonsollen eller till höger om ratten.
 • Hur mycket kostar en OBD2 kontroll?
  På en auktoriserad verkstad kan det kostar allt mellan 300-800kr att göra en fordonsdiagnos genom OBD2.
  Detsamma gäller om du behöver släcka exempelvis en TPMS-lampa på en däckverkstad när du skiftar mellan sommar och vinterhjul. Det finnns alltså mycket pengar att spara att kunna göra det själv, samt tiden det tar att få hjälp av en verkstad.
 • Vad kan man utföra för funktioner genom OBD2 uttaget?
  I en generell OBD2 avläsning så kommer man endast åt motorkoder, livedata och ECU information.
  Nästan alla av våra felkodsläsare stödjer även märkesspecifik diagnos över andra protokoll
  vilket innebär att man också kommer åt airbag, abs, komfortsystem, lampor, växelåda, återställning av servicelampan med mera. Dessutom kan de mer avancerade modellerna utföra adaptioner (konfigurering) av styrenheter samt aktiva tester där man styr bilens komponenter genom diagnosverktyget.
 • Vilken felkodsläsare passar till min bilmodell?
  Detta är nog den vanligast frågan vi får! Men den har inte ett enkelt svar alla gånger, åtminstone inte om man vill veta mer i detalj vilka funktioner som stöds på sitt fordon. De flesta bredare modeller som iCarsoft CR Pro eller CR MAX klarar de flesta bilmodeller och årsmodeller och är oftast ett säkert val. De flesta bilmodeller finns med i dessa men det kan finnas luckor i täckningen.

  Enklast är att kontakta oss där du uppger ditt bilnummer så kontrollerar vi.
  Oavsett så har vi fri retur i 14 dagar så du behöver aldrig känns dig osäker när du skall handla hos oss.
 • Hur släcker jag en felkod?
  Du raderar och tömmer felminnet genom att välja Clear DTC eller Erase DTC (Diagnostic Trouble Code) i menyn på din felkodsläsare.
 • Kan jag återställa motorlampan själv?
  Ja, det kan du. Motorlampan lyser i bilen när det finns en lagrad felkod i motorstyrdonet. När du raderar denna släcks även varningslampan för motorn.

 • Hur köper jag ny licens till mitt verktyg?
  Här kan du förnya din licens:
  https://www.prylteknik.se/autel-licens-1ar

  Ange sedan ditt serienummer som meddelande i kassan så aktiverar vi uppdateringen vanligtvis inom 12 timmar.
 • Varför skall jag förnya min licens?
  Med en ny licens så försäkrar du dig att du får tillgång till den senaste mjukvaran, buggfixar och funktioner för ditt verktyg.
  Uppdatering av mjukvaran inkluderar även lösning på tidigare inrapporterade buggar och problem.
  På en den nyare årsmodeller så måste man ha en giltig licens för att kunna utföra vissa funktioner, exempelvis återställning av serviceindikator eller bromsbyten på bilar med elektrisk handbroms.
 • Fungerar licensen som ett abonnemang?
  Nej! Det är helt valfritt att uppdatera, ingen automatisk förnyelse sker när licensen gått ut. Du blir heller inte straffad om du inte skulle haft licens under flera år och sedan väljer att köpa en. Du betalar alltid max en kostnad oavsett hur länge ditt verktyg varit utan aktiv licens.
 • Kräver felkodsläsare en licens för att fungera?
  De flesta billiga felkodsläsare vi har erbjuder gratis licens, det betyder att du kan uppgradera programvaran gratis. Dock så krävs det giltig licens på en del mer avancerade modeller från exempelvis Autel, det beror på att vid vissa servicearbeten måste felkodsläsaren ansluta sig mot tillverkarens server för att kunna avkoda bilen innan alla diagnosfunktioner blir tillgängliga. Normalt sett så kan man använda ett diagnosverktyg även utan giltig licens men kanske inte med alla funktioner och framför allt inte på nyare årsmodeller. Det är dock helt valfritt att köpa ny licens eller inte, det är inget abonnemang som löper och förnyas automatiskt.
 • Vart hittar jag programvara för nedladdning?
  Om du har en felkodsläsare med gratis licens så hittar du programvara och instruktioner här.
  https://www.prylteknik.se/uppdatering-av-din-enhet

Ultraljudstvättar till bilar

 • Vad kan man tvätta för saker i ultraljudstvätt?
  Det mesta går att tvätta i en ultraljudstvätt. Vi har kunder som tvättar allt från förgasare, kolvar, tomhylsor, sågkedjor, trumpeter, dentalutrustning och bowlingklot i sina tvättar! Faktum är att tvättning med ultraljud är en skonsam metod sett till hur rent den gör och dessutom blir alla skrymslen och vrår tvättade. Vid tvättning i en ultraljudstvätt kaviterar vätskan och så länge vätskan är i kontakt med objektet så uppstår rengöringseffekten. En ultraljudstvätt är alltså perfekt att tvätta saker som har många skrymslen och vrår, ihåligheter som annars nästan är omöjliga att få rent på traditionellt vis.
 • Hur bra rengör en ultraljudstvätt?
  En ultraljudstvätt eller ultraljudsbad använder kavitation där det bildas tusentals mikroskopiska bubblor på ytan som sedan imploderar, vid implosionen så slås smuts och andra partiklar bort från ytan och faller ner. Många blir imponerade av resultatet när man använder en ultraljudstvätt, speciellt vid svåra objekt med många ihåligheter, kanaler, hörn som annars hade varit mycket svårt att få rent på vanligt vis.
 • Vad innebär rengöring med ultraljud?
  Rengöring med ultraljud skapar kavitation i vätskan som bildar tusentals mikroskopiska bubblor på tvättobjeket. Dessa imploderar och smutesen "slås" sönder på både ett skonsamt men kraftfullt sätt. En av de bästa fördelarna med ultraljudrengöring är att överallt där vätskan kommer åt rengörs också ytan. Det gör den till en pefekt metod där man vill göra rent i håligheter, kanaler, hörn och andra svårtillgängliga ytor.
 • Vad är Vevor för märke?
  Vevor Machinery Equipment co., LTD tillverkar årligen ca 300 000 tvättar under olika fabrikat och OEM. Numera ingår även varumärket Skymen 
  och är en mer robust och funktionsrik modell av grundmodellen. Tvättarna tillverkas i Asien.
 • Hur fungerar en ultraljudstvätt/ultraljudsbad?
 • Hur stor ultraljudstvätt rekommenderas till tvätt av förgasare?
  Våra kunder väljer oftast en 10L eller 15L modell för detta, en lagom storlek för de flesta tvättobjekt. Skulle delen du vill tvätta inte riktigt få plats så är det bara att vända på den under tvättprogrammet.
 • Hur fungerar ett ultraljud?
  Ultraljudet skapar stark kavitation och små mikroskopiska bubblor skapas på ytan som sedan imploderar sönder, det är just den effekten som skapar den kraftfulla rengöringseffekten. Ultraljud är en mycket lämplig tvättform av svåra föremål med öppningar, hålrum, kanaler, hörn. Vi säljer ultraljudstvättar som kan tvätta allt från motordelar, smycken, mynt, tomhylsor, verktyg, skärverktyg med mera. 
 • Vilket tvättmedel kan man ha i en ultraljudstvätt?
  Det finns en uppsjö av tvättmedel för ultraljudstvättar på marknaden, det vi rekommenderar är Nordex Industrikombi som är ett avfettande medel som kan spädas i olika koncentration. Medlet är lågskummande och minskar ytspänningen vilket är något man vill om kavitationseffekten skall bli så effektiv som möjligt.

Allmänt om Prylteknik

 • Har ni telefonsupport?
  Ja, ring oss 0321-77 71 70 så hjälper vi dig.
 • Erbjuder ni delbetalning?
  Ja, genom Klarna kan du som privatperson välja att dela upp ditt köp i 3, 6 eller 12 månader.
  Aktuella priser och räntor hittar ni kassan.

  Vi erbjuder ingen delbetalning till företag.
 • Varför skall man handla av Prylteknik?
  Prylteknik är ett personligt företag med stor servicekänsla. Vi har valt att sälja utvalda handhållna diagnosverktyg som vi vet fungerar väl och är lättanvända för användaren. Valet har vi inte hittat på själva, vi har märkt att våra kunder efterfrågar lättanvända felkodsläsare i en redan avancerad felsökningsmiljö. Prylteknik har sedan starten 2009 haft ca 25000 kunder, ett bevis på att vi behandlar våra kunder med stor respekt.

  Bland våra kunder finns MECA, Mekonomen, bildemonteringar, bilverkstäder, gymnasieskolor, kommunal förvaltning, privatpersoner m.fl.

  Vi säljer och ger samma service till alla, stora som små.

  Med egen erfarenhet av alla verktyg vi saluför och en gedigen supportfunktion, samt ett stort kunnande inom bildiagnos hoppas vi kunna ge er hjälp och råd inför ert val.
  Prylteknik är auktoriserad återförsäljare för alla produkter vi säljer, er garanti att slippa tråkigheter.
Logga in